Study Materials: ncert solutions

Our ncert solutions for Solutions Chapter 21. The Tale of Custard the Drago (Poem) - NCERT SOLUTION | Class 10 English Litrature - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

Solutions ⇒ Class 10th ⇒ English Litrature ⇒ Chapter 21. The Tale of Custard the Drago (Poem)

Solutions Chapter 21. The Tale of Custard the Drago (Poem) - NCERT SOLUTION | Class 10 English Litrature - Toppers Study

Topper Study classes prepares ncert solutions on practical base problems and comes out with the best result that helps the students and teachers as well as tutors and so many ecademic coaching classes that they need in practical life. Our ncert solutions for Solutions Chapter 21. The Tale of Custard the Drago (Poem) - NCERT SOLUTION | Class 10 English Litrature - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

Solutions Chapter 21. The Tale of Custard the Drago (Poem) - NCERT SOLUTION | Class 10 English Litrature - Toppers Study

CBSE board students who preparing for class 10 ncert solutions maths and English Litrature solved exercise chapter Chapter 21. The Tale of Custard the Drago (Poem) available and this helps in upcoming exams 2024-2025.

You can Find English Litrature solution Class 10 Chapter Chapter 21. The Tale of Custard the Drago (Poem)

  • All Chapter review quick revision notes for chapter Chapter 21. The Tale of Custard the Drago (Poem) Class 10
  • NCERT Solutions And Textual questions Answers Class 10 English Litrature
  • Extra NCERT Book questions Answers Class 10 English Litrature
  • Importatnt key points with additional Assignment and questions bank solved.

Chapter 21 English Litrature class 10

NCERT SOLUTION class 10 English Litrature Chapter Chapter 21. The Tale of Custard the Drago (Poem)

Sure! The following topics will be covered in this article

  • Solutions Chapter 21. The Tale Of Custard The Drago (Poem) - NCERT SOLUTION | Class 10 English Litrature - Toppers Study
  • Class 10 Ncert Solutions
  • Solution Chapter Chapter 21. The Tale Of Custard The Drago (Poem) Class 10
  • Solutions Class 10
  • Chapter Chapter 21. The Tale Of Custard The Drago (Poem) NCERT SOLUTION Class 10

  • Notice: Undefined offset: 5 in /home/atpeduca/public_html/toppersstudy.com/view-home.php on line 123

Chapter 21. The Tale of Custard the Drago (Poem)

| NCERT SOLUTION |

Solutions Chapter 21. The Tale of Custard the Drago (Poem) - NCERT SOLUTION | Class 10 English Litrature - Toppers Study


                                                  EXERCISES

Thinking About The Poem

Q1. Who are the characters in this poem? List them with their pet names.

 Answer: 1. Girl - Belinda 2. Dragon - Custard 3. Kitten - Ink,4. Mouse -  Blink,

               5.Dog - Mustard. 

2. Why did Custard cry for a nice safe cage? Why is the dragon called “cowardly dragon”?

Answer: Custard cried for a safe cage as he wanted only to take rest. He was cowardly as he did not do adventures like the cat and the dog.

3. “Belinda tickled him, she tickled him unmerciful...” Why?

Answer: Because it amused her. She and her other friends laughed and laughed till they shook the whale house.


4. The poet has employed many poetic devices in the poem. For example:o “Clashed his tail like iron in a dungeon” — the poetic device here is a simile. Can you, with your partner, list some more such poetic devices used in the poem?

Answer: 

Hyper              -              '' Ink and Blink chased lions.''

Simill              -              ''Mustard was as barve as tiger in a rage.''

Repetiton          -              ''She cried help! Help!''.


5. Read stanza three again to know how the poet describes the appearance of the dragon.

Answer: Student do it yourself.


6. Can you find out the rhyme scheme of two or three stanzas of the poem?

Answer:

Stanza    -     1: a, a, b, b,

Stanza    -     2: a, a, b, b,

Stanza    -     3: a, a, b, b.

 
7. Writers use words to give us a picture or image without actually saying what they mean. Can you trace some images used in the poem?

Answer:

Some of the images used in the poem are as follows:

- tiger in a rage

- his beard was block, one leg was wood.

- like a robin at worm.


8. Do you find The Tale of Custard the Dragon to be a serious or a light-hearted poem? Give reasons to support your answer.

Answer: The poem is light hearted and amusing. The incidents in the poem seem unreal. We laugh at some of incidents during the course of the poem.


9. This poem, in ballad form, tells a story. Have you come across any such
modern song or lyric that tells a story? If you know one, tell it to the class.
Collect such songs as a project.

Answer: Student do it yourself. 

 

 

Select Your CBSE Classes

Important Study materials for classes 06, 07, 08,09,10, 11 and 12. Like CBSE Notes, Notes for Science, Notes for maths, Notes for Social Science, Notes for Accountancy, Notes for Economics, Notes for political Science, Noes for History, Notes For Bussiness Study, Physical Educations, Sample Papers, Test Papers, Mock Test Papers, Support Materials and Books.

 

 

Mathematics Class - 11th

NCERT Maths book for CBSE Students.

books

Study Materials List:

Solutions ⇒ Class 10th ⇒ English Litrature
Chapter 1. A Letter to God
Chapter 2. Long Walk to Freedom
Chapter 3. Two Stories About Flying
Chapter 4. From the Diary of Anne Frank
Chapter 5. The Hundred Dresses-I
Chapter 6. The Hundred Dresses-II
Chapter 7. Glimpses of India
Chapter 8. Mijbil the Otter
Chapter 9. Madam Rides the Bus
Chapter 10. The Sermon at Benares
Chapter 11. The Proposal
Chapter 12. Dust of Snow (Poem)
Chapter 13. Fire and Ice (Poem)
Chapter 14. A Tiger in the Zoo (Poem)
Chapter 15. How to Tell Wild Animal (Poem)
Chapter 16. The Ball Poem (Poem)
Chapter 17. Amanda! (Poem)
Chapter 18. Animals (Poem)
Chapter 19. The Trees (Poem)
Chapter 20. Fog (Poem)
Chapter 21. The Tale of Custard the Drago (Poem)
Chapter 22. For Anne Gregory (Poem)

Topper's Study

New Books