Study Materials: ncert solutions

Our ncert solutions for Solutions 2. Microorganisms : Friend And Foe - Additional Questions With Solutions | Class 8 Science - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

Solutions ⇒ Class 8th ⇒ Science ⇒ 2. Microorganisms : Friend And Foe

Solutions 2. Microorganisms : Friend And Foe - Additional Questions With Solutions | Class 8 Science - Toppers Study

Topper Study classes prepares ncert solutions on practical base problems and comes out with the best result that helps the students and teachers as well as tutors and so many ecademic coaching classes that they need in practical life. Our ncert solutions for Solutions 2. Microorganisms : Friend And Foe - Additional Questions With Solutions | Class 8 Science - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

Solutions 2. Microorganisms : Friend And Foe - Additional Questions With Solutions | Class 8 Science - Toppers Study

CBSE board students who preparing for class 8 ncert solutions maths and Science solved exercise chapter 2. Microorganisms : Friend And Foe available and this helps in upcoming exams 2024-2025.

You can Find Science solution Class 8 Chapter 2. Microorganisms : Friend And Foe

  • All Chapter review quick revision notes for chapter 2. Microorganisms : Friend And Foe Class 8
  • NCERT Solutions And Textual questions Answers Class 8 Science
  • Extra NCERT Book questions Answers Class 8 Science
  • Importatnt key points with additional Assignment and questions bank solved.

Chapter 2 Science class 8

Additional Questions With Solutions class 8 Science Chapter 2. Microorganisms : Friend And Foe

Sure! The following topics will be covered in this article

  • Solutions 2. Microorganisms : Friend And Foe - Additional Questions With Solutions | Class 8 Science - Toppers Study
  • Class 8 Ncert Solutions
  • Solution Chapter 2. Microorganisms : Friend And Foe Class 8
  • Solutions Class 8
  • Chapter 2. Microorganisms : Friend And Foe Additional Questions With Solutions Class 8

  • Notice: Undefined offset: 5 in /home/atpeduca/public_html/toppersstudy.com/view-home.php on line 123

2. Microorganisms : Friend And Foe

| Additional Questions With Solutions |

Solutions 2. Microorganisms : Friend And Foe - Additional Questions With Solutions | Class 8 Science - Toppers Study


Additional Questions With Solutions


Q14: What is the role of nitrogen in living beings?

Ans: Nitrogen is used for the synthesis of amino acid, proteins and other nitrogenous molecules in the plants. When an animal take these plants as a food it get that proteins synthesise using nitrogen.

Q15: Why are antibiotics mixed with the feed of the livestock and poultry?

Ans: Antibiotics are mixed with the feed of the livestock and poultry to check microbial infection in animals.

Q16: What precautions must be taken while taking antibiotics?

Ans: Precautions are such as;

(i) Antibiotics should be taken only on the advised of a qualified doctor.

(ii) You must complete the course prescribed by the doctor.

Q17: What is communicable diseases?

Ans: Microbial diseases that can spread from an infected person to a healthy person through air, water, food or physical contact are called communicable diseases.

Q18: What is carriers?

Ans: There are some insects and animals which act as carriers of disease causing microbes like house fly and mosquito .

Q19: What is biological nitrogen fixer?

Ans: Some bacteria and blue green algae are able to fix nitrogen from the atmosphere to enrich soil with nitrogen and increase its fertility. These microbes are commonly called biological nitrogen fixers.

Q20: What are pathogens?

Ans: Some of the cause diseases in humans beings, plants, and animals . Such disease causing microorganisms are called pathogens.

Q21: What is preservatives?

Ans: Salts and edible oils are the common chemicals generally used to check the growth of microorganisms. Therefore they are called preservatives.

Q22: What is pasteurization?

Ans: The milk is heated to about 70C for 15 to 30 seconds and then suddenly chilled and stored. By doing so, it prevents the growth of microbes. This process is called pasteurization.

Q23: Write the name of some preservatives.

Ans: Some preservatives are common salt ,sugar, oils, and Vinegar etc.

Q24: Name the factors which are responsible for fixation of nitrogen.

Ans: Rhizobium, blue green algae and some times through the action of lightning.

Q25: What do you understand by the fixation of nitrogen?

Ans: When Rhizobium and blue green algae present in the soil fix nitrogen from the atmosphere and convert it into compounds of nitrogen. Once nitrogen is converted into these usable compounds, it can be utilised by plants from the soil through their root system. This is known as fixation of nitrogen.

Q26: What is fixation of nitrogen?

Ans: The conversation of nitrogen into its compounds is known as fixation of nitrogen.

Q27: What is nitrogen cycle?

Ans: Nitrogen is one of the essential constituents of all living organism as a part of proteins. Nitrogen is used by the various organisms and they convert it into nitrogen compounds or nitrogenous wastes, these are reused by the plants. Some other bacteria converted it into nitrogen gas which goes back into the atmosphere. As percentage of nitrogen in the atmosphere is remains constant. This makes a cycle of nitrogen.

Q28: What is pasteurization?

Ans: Pasteurization is a method to preserve milk, in which the milk is heated to about 700C for 15 to 30 seconds and then suddenly chilled and stored. By doing so, it prevents the growth of microbes. This process was discovered by Louis Pasteur. It is called pasteurization.

Select Your CBSE Classes

Important Study materials for classes 06, 07, 08,09,10, 11 and 12. Like CBSE Notes, Notes for Science, Notes for maths, Notes for Social Science, Notes for Accountancy, Notes for Economics, Notes for political Science, Noes for History, Notes For Bussiness Study, Physical Educations, Sample Papers, Test Papers, Mock Test Papers, Support Materials and Books.

 

 

Mathematics Class - 11th

NCERT Maths book for CBSE Students.

books

Study Materials List:

Solutions ⇒ Class 8th ⇒ Science
1. Crop Production And Management
2. Microorganisms : Friend And Foe
3. Synthetic Fibres And Plastics
4. Materials : Metals And Non-Metals
5. Coal And Petroleum
6. Combustion And Flame
7. Conservation of Plants And Animals
8. Cell - Structure and functions
9. Reproduction in animals
10. Reaching the age of adolescence
11. Force And Pressure
12. Friction
13. Sound
14. Chemical Effects of Electric Current
15. Some Natural Phenomena
16. Light
17. Stars And The Solar System
18. Pollution of Air and Water

Topper's Study

New Books