Study Materials: ncert solutions

Our ncert solutions for Solutions Chapter 5. Rulers And Buildings - NCERT Exercise | Class 7 History - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

Solutions ⇒ Class 7th ⇒ History ⇒ Chapter 5. Rulers And Buildings

Solutions Chapter 5. Rulers And Buildings - NCERT Exercise | Class 7 History - Toppers Study

Topper Study classes prepares ncert solutions on practical base problems and comes out with the best result that helps the students and teachers as well as tutors and so many ecademic coaching classes that they need in practical life. Our ncert solutions for Solutions Chapter 5. Rulers And Buildings - NCERT Exercise | Class 7 History - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

Solutions Chapter 5. Rulers And Buildings - NCERT Exercise | Class 7 History - Toppers Study

CBSE board students who preparing for class 7 ncert solutions maths and History solved exercise chapter Chapter 5. Rulers And Buildings available and this helps in upcoming exams 2024-2025.

You can Find History solution Class 7 Chapter Chapter 5. Rulers And Buildings

  • All Chapter review quick revision notes for chapter Chapter 5. Rulers And Buildings Class 7
  • NCERT Solutions And Textual questions Answers Class 7 History
  • Extra NCERT Book questions Answers Class 7 History
  • Importatnt key points with additional Assignment and questions bank solved.

Chapter 5 History class 7

NCERT Exercise class 7 History Chapter Chapter 5. Rulers And Buildings

Sure! The following topics will be covered in this article

  • Solutions Chapter 5. Rulers And Buildings - NCERT Exercise | Class 7 History - Toppers Study
  • Class 7 Ncert Solutions
  • Solution Chapter Chapter 5. Rulers And Buildings Class 7
  • Solutions Class 7
  • Chapter Chapter 5. Rulers And Buildings NCERT Exercise Class 7

  • Notice: Undefined offset: 5 in /home/atpeduca/public_html/toppersstudy.com/view-home.php on line 123

Chapter 5. Rulers And Buildings

| NCERT Exercise |

Solutions Chapter 5. Rulers And Buildings - NCERT Exercise | Class 7 History - Toppers Study


 1. How is the “trabeate” principle of architecture different
from the “arcuate”?

Answer:

Trabeate Arcuate
(i) It is also called coreblled techniqe. (ii) The key stone was called "true" arch.
(ii) Example is the Quwat-al-islam mosque at Delhi. (ii) Example is the Alai Darwaja at Delhi.
(iii) The arch was pointed from the middle. (iii) The arch was rounded from the middle. 


2. What is a shikhara?

Answer:

Shikara is a superstructure above the main shrine in which main delty is placed in the temples. The construction of Shikara was the most tedious and long lasting task in the temple construction.
3. What is pietra-dura?

Answer:

Pietra-dsura was an architectural techniqe mostly used in the buildings of shah Jahan. In this technique colured hard stones were placed in depressions carved into marblers or sandstones creating beautiful ornate patterns.
4. What are the elements of a Mughal chahar bagh garden?
Answer:

(i) The garden placed within rectangular walled enclosures and divided into four quaters by artificial channel.                                                         (ii) The four divisons were symentrical.
5. How did a temple communicate the importance
of a king?

Answer: 

(i) Temples were constructed to demonstrate the power, wealth and devotion of the parton king.                                                                       (ii) Often the names of king and the main deity were similar. For example, Rajarajeshvara temple built by king Rajarajadeva. For the worship of hisgod, Rajarageshwaram.

6. An inscription in Shah Jahan’s diwan-i khas in Delhistated: “If there isParadise on Earth, it is here, it ishere, it is here.” How was this image created?

Answer:

The architectural design of shah jahan'sdiwan-i khas in Delhi Red fort, created the images of paradise on Earth.
7. How did the Mughal court suggest that everyone – therich and the poor, thepowerful and the weak – receivedjustice equally from the emperor?

Answer:

(i) Behind emperors throne were a series of pietra dura inlays that depicted the legendary Greek God Orpheous playing the lute.                                   (ii) It was belived that Orpheious music could calm fericos bests until they coexidet together peaceably.  
8. What role did the Yamuna play in the layout of the new Mughal city at Shahjahanabad?

Answer:

(i) The yamuna played a significant role in the layers of the new Mughal city at Shahjahan.                                                                        (ii) The imperor palace commanded the river-front in the new city of Shahjahanabad in Delhi.                                                                           (iii) Only specially favored nobles, such as Dara Shokoh were given access to the river.                                                                               (iv) All the others had to construct their homes in the city away from the river Yamuna.       
9. The rich and powerful construct large houses today.In what ways were the constructions of kings andtheir courtiers different in the past?

Answer:

(i) On the other hand, buildings had plan for the water system, tanks and gardens.

(ii) Buildings made by kings often had fusion of regional architecture such as Gujrati, Rajasthani and Bangal domes. 
10. Look at Figure 4. How could that building beconstructed faster today?

Answer:

By cranes and heavy machines.

Select Your CBSE Classes

Important Study materials for classes 06, 07, 08,09,10, 11 and 12. Like CBSE Notes, Notes for Science, Notes for maths, Notes for Social Science, Notes for Accountancy, Notes for Economics, Notes for political Science, Noes for History, Notes For Bussiness Study, Physical Educations, Sample Papers, Test Papers, Mock Test Papers, Support Materials and Books.