Study Materials: ncert solutions

Our ncert solutions for Solutions 4. Heat - NCERT Exercise | Class 7 Science - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

Solutions ⇒ Class 7th ⇒ Science ⇒ 4. Heat

Solutions 4. Heat - NCERT Exercise | Class 7 Science - Toppers Study

Topper Study classes prepares ncert solutions on practical base problems and comes out with the best result that helps the students and teachers as well as tutors and so many ecademic coaching classes that they need in practical life. Our ncert solutions for Solutions 4. Heat - NCERT Exercise | Class 7 Science - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

Solutions 4. Heat - NCERT Exercise | Class 7 Science - Toppers Study

CBSE board students who preparing for class 7 ncert solutions maths and Science solved exercise chapter 4. Heat available and this helps in upcoming exams 2024-2025.

You can Find Science solution Class 7 Chapter 4. Heat

  • All Chapter review quick revision notes for chapter 4. Heat Class 7
  • NCERT Solutions And Textual questions Answers Class 7 Science
  • Extra NCERT Book questions Answers Class 7 Science
  • Importatnt key points with additional Assignment and questions bank solved.

Chapter 4 Science class 7

NCERT Exercise class 7 Science Chapter 4. Heat

Sure! The following topics will be covered in this article

  • Solutions 4. Heat - NCERT Exercise | Class 7 Science - Toppers Study
  • Class 7 Ncert Solutions
  • Solution Chapter 4. Heat Class 7
  • Solutions Class 7
  • Chapter 4. Heat NCERT Exercise Class 7

  • Notice: Undefined offset: 5 in /home/atpeduca/public_html/toppersstudy.com/view-home.php on line 123

4. Heat

| NCERT Exercise |

Solutions 4. Heat - NCERT Exercise | Class 7 Science - Toppers Study


 

Exercise 


Q1. State similarities and differences between the laboratory thermometer and the clinical thermometer.

Answer:

Similarities:

(i) Both use mercury.

(ii) Both measure temperature.

Differences:

(i) The temperature on laboratory thermometer falls by itself but does not happen in clinical thermometer.

(ii) The range of laboratory thermometer is much higher than clinical thermometer.

Q2. Give two examples each of conductors and insulators of heat.

Answer:

Conducters            Insuiators

(i) Steel               (i) Wood

(ii) Copper             (ii) plastic 

Q3. Fill in the blanks:

(a) The hotness of an object is determined by its __________.

(b) Temperature of boiling water cannot be measured by a _____________ thermometer.

(c) Temperature is measured in degree ______________.

 (d) No medium is required for transfer of heat by the process of __________.

(e) A cold steel spoon is dipped in a cup of hot milk. It transfers heat to its other end by the process of ______________.

(f ) Clothes of ______________ colours absorb heat better than clothes of light colours.

Answer:

(a) temperature (b) clinical (c) celsius (d) radiation (e) conduction (f) black 

Q4. Match the following :

(i) Land breeze blows during                  (a) summer

(ii) Sea breeze blows during                   (b) winter

(iii) Dark coloured clothes are preferred during (c) day

(iv) Light coloured clothes are preferred during (d) night

Answer: 

Column-I Column-II
(i)Land breeze blows during (d) night

(ii)sea breeze blows during

 

(c) day
(iii)Dark coloured clothes are preferred during (b) Winter
(iv) light coloured clothes are preferred during (a) summer

Q5. Discuss why wearing more layers of clothing during winter keeps us warmer than wearing just one thick piece of clothing .

Answer:

If there are more than one layer of clothes,air would be trapped in between them.Air is a poor conductor of heat and thus retains heat and makes us feel warmer.  

Q6. Look at Fig. 4.13. Mark where the heat is being transferred by conduction, by convection and by radiation.

Q7. In places of hot climate it is advised that the outer walls of houses be painted white. Explain.

Answer:

Objects with white surface reflect more heat and absorb less.So,less heat from outside would enter the house and it will remain cool.

Q8. One litre of water at 30°C is mixed with one litre of water at 50°C. The temperature of the mixture will be

(a) 80°C    (b) more than 50°C but less than 80°C

(c) 20°C    (d) between 30°C and 50°C 

Answer:

(d) Between 30°C and 50°C

Q9. An iron ball at 40°C is dropped in a mug containing water at 40°C. The heat will

(a) flow from iron ball to water.

(b) not flow from iron ball to water or from water to iron ball.

(c) flow from water to iron ball.

(d) increase the temperature of both.

Answer:

(b) not flow from iron ball to water or from iron ball.

Q10. A wooden spoon is dipped in a cup of ice cream. Its other end (a) becomes cold by the process of conduction.

(b) becomes cold by the process of convection.

(c) becomes cold by the process of radiation.

(d) does not become cold.

Answer:

(d) Does not become cold. 

Q11. Stainless steel pans are usually provided with copper bottoms. The reason for this could be that

(a) copper bottom makes the pan more durable.

(b) such pans appear colourful.

(c) copper is a better conductor of heat than the stainless steel.

(d) copper is easier to clean than the stainless steel.

Answer:

(c) Copper is better conductor of heat than the stainless steel.

Select Your CBSE Classes

Important Study materials for classes 06, 07, 08,09,10, 11 and 12. Like CBSE Notes, Notes for Science, Notes for maths, Notes for Social Science, Notes for Accountancy, Notes for Economics, Notes for political Science, Noes for History, Notes For Bussiness Study, Physical Educations, Sample Papers, Test Papers, Mock Test Papers, Support Materials and Books.

 

 

Mathematics Class - 11th

NCERT Maths book for CBSE Students.

books

Study Materials List:

Solutions ⇒ Class 7th ⇒ Science
1. Nutrition in Plants
2. Nutrition in Animals
3. Fibre to Fabric
4. Heat
5. Acids, Bases and Salts
6. Physical and Chemical Changes
7. Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate
8. Winds, Storms and Cyclones
9. Soil
10. Respiration in Organisms
11. Transportation in Animals and Plants
12. Reproduction in Plants
13. Motion and Time
14. Electric Current and its Effects
15. Light
16. Water : A Precious Resource
17. Forests: Our Lifeline
18. Wastewater Story

Topper's Study

New Books