Study Materials: ncert solutions

Our ncert solutions for Solutions Chapter 4. In The Earliest Cities - NCERT Exercise | Class 6 History - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

Solutions ⇒ Class 6th ⇒ History ⇒ Chapter 4. In The Earliest Cities

Solutions Chapter 4. In The Earliest Cities - NCERT Exercise | Class 6 History - Toppers Study

Topper Study classes prepares ncert solutions on practical base problems and comes out with the best result that helps the students and teachers as well as tutors and so many ecademic coaching classes that they need in practical life. Our ncert solutions for Solutions Chapter 4. In The Earliest Cities - NCERT Exercise | Class 6 History - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

Solutions Chapter 4. In The Earliest Cities - NCERT Exercise | Class 6 History - Toppers Study

CBSE board students who preparing for class 6 ncert solutions maths and History solved exercise chapter Chapter 4. In The Earliest Cities available and this helps in upcoming exams 2024-2025.

You can Find History solution Class 6 Chapter Chapter 4. In The Earliest Cities

  • All Chapter review quick revision notes for chapter Chapter 4. In The Earliest Cities Class 6
  • NCERT Solutions And Textual questions Answers Class 6 History
  • Extra NCERT Book questions Answers Class 6 History
  • Importatnt key points with additional Assignment and questions bank solved.

Chapter 4 History class 6

NCERT Exercise class 6 History Chapter Chapter 4. In The Earliest Cities

Sure! The following topics will be covered in this article

  • Solutions Chapter 4. In The Earliest Cities - NCERT Exercise | Class 6 History - Toppers Study
  • Class 6 Ncert Solutions
  • Solution Chapter Chapter 4. In The Earliest Cities Class 6
  • Solutions Class 6
  • Chapter Chapter 4. In The Earliest Cities NCERT Exercise Class 6

  • Notice: Undefined offset: 5 in /home/atpeduca/public_html/toppersstudy.com/view-home.php on line 123

Chapter 4. In The Earliest Cities

| NCERT Exercise |

Solutions Chapter 4. In The Earliest Cities - NCERT Exercise | Class 6 History - Toppers Study


Let’s recall
Q1. How do archaeologists know that cloth was sedu in the Harappan civilisation?

Answer:

Archaelogists known that the pople in the Harappen civilization use cloth because they have found piece of cloth attached to the lid of a silver vase. They have also found spindle whorls, made of terracotta and faince. They were used to spin thread.

Q2. Match the columns
Copper               Gujarat
Gold                 Afghanistan
Tin                  Rajasthan
Precious stones      Karnataka

Answer:

Column I Column II
Copper Rajasthan 
Gold Karnatak
Tin Afghanistan
Precious stones Gujarat


Q3. Why were metals, writing, the wheel, and the plough important for the Harappans?

Answer:

Metals: Archeaologists have found things made of metal, including copper, bronze, gold and silver. Copper and  bronze were used to make tools, weapons, ornament and vessels. Gold and silver were used to make ornaments and vessels.          Writing : There were scribes, people who know how to write, they helped to prepare seals, kept a record and wroteon materials that have not survived.

Wheel: It played the greatv role in the life of Harappen for examples:

1. People could travels long distance easily. 

2. Good were carried easily to one place to another.

Piough; It was used to dig the earth for turning the soil and planting seed. 

Let’s discuss
Q4. Make a list of all the terracotta toys shown in the lesson. Which do you think children would have enjoyed playing with the most?

Answer:

Most of the terracotta toys are the models of clay, which show animal figures. Most probably the toys are models of cattle, rhinoceros, cows etc.
Q5. Make a list of what the Harappans ate, and put a tick mark against the things you eat today.

Answer:

The people of Harappa grew wheat, barley, pulse, peas, rice, sesame, linsed and mustard. We today eat all these things they collected ber, hunted wild animals and caught fish.

Q6. Do you think that the life of farmers and herders who supplied food to the Harappan cities was different from that of the farmers and herders you read about in Chapter 3? Give reasons for your answer.

Answer:

The farmers and herders who gave food to the Harappan cities knew about agriculture and domestication of animals. So they supplied food to the city dwellers. The farmers and herders in the earlier period cultivated the feild themselves  and demesticated the animals. So they provided their own food.  

Let’s do
Q7. Describe three important buildings in your city or village. Are they located in a special part of the settlement (e.g. the centre)? What are the activities that take place in these buildings?

Answer:

The three important building in my city, Delhi, are:

(1) Rashtrapati bhavan: It is the official residence of the president of india.

(2) Parliment house: Here the elected representatives of the people meet and discuss all important issues regarding the country.

(3) Supreme court: It is the highest court of the country where all the cases are decided. The building is called the surpeme court building. 
Q8. Are there any old buildings in your locality? Find out how old they are and who looks after them.

Answer:

There are many old buildings near my locatity.

They are (1) Red fort (2) jama masjid (3) Ferozeshahkotla.

Red fort was constructed in the 17th century.

jama masjid was constricted in the 17th century.

Ferozeshah kotla was built in the 15th century.

The Archaelogists survey of india looks after the ancient buildings.

Select Your CBSE Classes

Important Study materials for classes 06, 07, 08,09,10, 11 and 12. Like CBSE Notes, Notes for Science, Notes for maths, Notes for Social Science, Notes for Accountancy, Notes for Economics, Notes for political Science, Noes for History, Notes For Bussiness Study, Physical Educations, Sample Papers, Test Papers, Mock Test Papers, Support Materials and Books.